Wer auf Reisen die totale Entschleunigung sucht, ist auf Salina goldrichtig. Hier herrscht so vollkommene Ruhe, dass sich das grüne Eiland sogar mit dem Titel „Isola Slow“ schmücken darf.
Vor allem aber prägen Kapernsträuche die Natur. Die zartroten Stiele mit den runden Blättern brechen wie Unkraut aus Mauerritzen hervor; sie wachsen am Wegesrand und ranken sich über Felsvorsprünge. Ihre Knospen, die Kapern, gelten als besonders exquisit, weil sie kleiner, kompakter und gleichförmiger sind als ihre hauptsächlich nordafrikanische Konkurrenz. 12 Euro pro Kilo haben wir bezahlt, essfertig in Meersalz eingelegt!
Salina is the second-largest island, and has the highest reliefs on the archipelago.
It is also the home of a beautiful wooded area of ferns (la Fossa delle Felci), located on jagged cliffs above the island’s gorgeous beaches (Pollara being one of the most notable).
Don’t miss a visit to the house where the beloved “Il Postino” (starring Massimo Troisi) was filmed, and be sure to taste the renowned granita, a local crushed-ice treat.
Straddling a sunny waterfront terrace in Lingua, Alfredo's place is renowned Sicily-wide for its granite: ices made with coffee, fruit or locally grown pistachios, hazelnuts and almonds. For an affordable lunch, try their pane cunzato, open-faced sandwiches loaded with smoked tuna carpaccio, citrus, wild fennel, almond-caper pesto, ricotta, tomatoes, capers, olives and more; split one with a friend – they're huge!